שתף    שלח לחבר  

נובמבר 2016
 




























 
 
חדשנות פתוחה - הדרך הנכונה והיעילה להתפתח ולהתחדש 
אורי בן-פורת - סמנכ"ל קיימות, חדשנות, שיווק קבוצת שיכון ובינוי 
 
מודל החדשנות הפתוחה Open Innovation הינו מודל שמכיר בכך שאנו חיים בעולם ללא גבולות בו קצב הפיתוח הולך ומתגבר ומשאבים פנימיים אינם מספיקים כדי לעמוד בקצב. לכן טבעי שמתודולוגיות של מחקר ופיתוח ישתנו כדי לעמוד בדרישות.
אם בעבר היו מחלקות המחקר והפיתוח R&D חסומות בדלתות כבדות ובכרטיסי כניסה מקודדים, הרי שכיום הדלתות נפתחות. הארגונים הגדולים מבינים שידע לא צריך להיות סגור ונעול, וכי יתרונות השקיפות – גם במחלקות הפיתוח – עולים על חסרונותיה.
 
החדשנות הפתוחה יוצאת מנקודת הנחה כי לא ניתן עוד להסתמך על משאבי הארגון לבדו לצורך פיתוח רעיונות וטכנולוגיות. צריך לפתוח את שערי מעבדת הפיתוח – לאנשי אקדמיה, ליזמים, לאנשי פיתוח – וביחד ליצור תהליך מו"פ בו כולם מרוויחים – היזמים והחברות.
 
אין לדעת מאיפה יגיע הרעיון הבא שישנה את העולם, ולכן אחד האתגרים הגדולים של ראשי החברות הוא לנווט את הארגון שלהם להיות מובילים וחדשניים בתחומם ולמפות את החדשנות שכבר קיימת מחוץ לארגון ובתוך הארגון אימוץ מודל החדשנות הפתוחה יאפשר יתרון גדול לחברות העסקיות, בעיקר אם יעשו זאת תוך הסתכלות לטווח הארוך.
 
מחקר של חברת הייעוץ מקינזי מציין כי היקף חדירת טכנולוגיות המידע בענף התשתיות והבנייה הוא מהנמוכים בכלל ענפי המשק, גדול יותר רק מהחדירה בענף החקלאות. נתון זה משקף את האתגר הגדול שביישום טכנולוגיות בענף שמרני  אך גם את הפוטנציאל האדיר.
 
"Build Up” תכנית החדשנות של "שיכון ובינוי" מבוססת על עיקרון של Open Innovation. היא מאפשרת ליזמים מחוץ לארגון לשלב טכנולוגיות חדשניות ופורצות-דרך פרי המצאתם, במסגרת פעילויותיה של הקבוצה, שנחשבת לחברה מובילה בתחום התשתיות והנדל"ן בישראל. מדובר על שיתופי פעולה אופרטיביים עם חברות צעירות, חברות סטארט-אפ ועם יזמים לצורך בחינת רעיונות שעשויים להיות מיושמים בענף הבנייה, שנחשב לענף שמרני, ולבדוק אותם הלכה למעשה בפרויקטים בשטח.
 
התכנית הושקה לפני כשנה וכבר מניבה תוצאות. מאות חברות הזנק, אקדמאים, ויזמים הגישו רעיונות ופיתוחים ליישום בתחום הבנייה. רעיונות אלה הבשילו לכדי פיילוטים מעשיים הנבחנים בימים אלה .
 
כך לדוגמה, אחד הפרויקטים המעניינים שנבחנים בשטח הוא אתר בנייה דיגיטלי. באתר בנייה טיפוסי מצטברים היום ערימות על ערימות של תכניות בנייה מנייר. לעומת זאת, באתר בנייה דיגיטלי התכניות נמצאות בתוך הטאבלט ומעודכנות באופן שוטף. התוצאה היא שיפור ניכר בניהול אתר הבנייה תוך יצירת חיסכון תפעולי.
 
פיילוט נוסף שמשולב כיום הוא מערכת דיגיטלית היודעת לזהות דפוסי צריכת מים ולאתר חריגות כתוצאה מדליפת מים. היופי שטמון בהמצאה החדשה הוא שהיא יודעת לעצור את זרימת המים לאחר שהיא מגלה תקלה או דליפה. המערכת כבר שולבה בשני אתרי עבודה וזוכה להצלחה מרובה. המערכת החדשנית הזו חשובה במיוחד בכדי להבטיח מניעה של דליפת מים בקומות שבנייתן הסתיימה. שימוש במערכת זו עשוי למנוע נזק כספי רב בנוסף על החיסכון במים.
 
התוצאות של הפיילוטים בשטח טובות וברור כי המפתח לייעול תהליכי עבודה ולשיפור במוצר הוא שימוש בטכנולוגיות מתקדמות שעד לעת האחרונה היו זרות לאתר הבנייה.
שיכון ובינוי הייתה מהראשונות במשק לאמץ את גישת הקיימות מתוך הבנה כי הקיימות מייצרת ערך נוסף לפעילות העסקית שלנו, מחברת אותנו לאתגרי המאה ה- 21 ומשמשת לנו כגישה ניהולית בעלת יתרונות תחרותיים. אנו מאמינים כי"Open Innovation"  (חדשנות פתוחה) היא תחנה נוספת במימוש אסטרטגיית הקיימות  וכי שיתוף הפעולה עם קהילת היזמים והמפתחים של ישראל, יסייע להם ולנו לפרוץ קדימה.

כניסה לאתר mail office@idu.org.il 03-7363146