שלושת הכללים לבחירת שמאי מומחה לייצוג בתביעה בבית משפט


גלעד המאירי 
כלכלן, משפטן ושמאי מקרקעין


אז הייתם מעורבים בעסקת נדל”ן או ביזמות כלשהי, והדברים בשלב מסויים השתבשו ואתם נאלצים להגיש תביעה לבית משפט או שאולי דווקא אתם אלה שנתבעים?

כך או כך, בנוסף לעו”ד, יש צורך בליווי של שמאי מקרקעין.
דמיינו סיטואציה בה שמאי המקרקעין מטעמכם עומד על דוכן העדים בבית משפט ומולו ניצב עו”ד מנוסה וממולח שעושה כל שביכולתו כדי לחקור אותו ולגרום לעדות שלו לקרוס. זו לא סיטואציה קלה בכלל לשמאי ונדרשת התמחות ספציפית בתחום.

ובכן, איך בוחרים שמאי מקרקעין מתאים ליצוג בבית משפט ? למה לשים לב? הינה 3 כללים חשובים:

כלל ראשון – בחרו שמאי עם ידע משפטי רחב.

תביעת נדל”ן נשענת כמעט תמיד על שני יסודות – יסוד משפטי ויסוד כלכלי וכדי להצליח צריך לשלב את שני המרכיבים יחד לנוסחא מנצחת.

לכן, שמאי מומחה ביצוג תביעות בבית משפט צריך לדעת לתת מענה לא רק להיבטים הכלכליים של התביעה, אלא, צריך גם להבין לעומק את ההיבטים המשפטיים של התיק.

השמאי לא סתם מומחה חיצוני שמעריך שווי, אלא אמור להשתלב כחלק מצוות משפטי-כלכלי שמייצג את הלקוח וחותר ביחד להשגת המטרה. 

שמאי מקרקעין שמבין לעומק גם את הצדדים המשפטיים בתיק ידע כיצד לבצע את חוות דעת שלו בצורה אופטימלית וגם פעמים רבות יציע לעוה”ד פתרונות וכיווני חשיבה כלכליים נוספים בהתאם לסוגי הטענות המשפטיות.

כלל שני – בחרו שמאי עם יכולות הופעה והתבטאות.

שמאי אינו פוליטיקאי או איש יחסי ציבור אבל כאשר מדובר בהופעה בבית משפט, השמאי צריך למעשה לשכנע את בית המשפט לאמץ את חוות דעתו. 

זה כמובן דורש יכולות הופעה והבעה ברמה גבוהה. 

למעשה לא די ביכולת התבטאות רהוטה, אלא, השמאי צריך בעצם לדעת לדבר בשפה של השופט ולא בשפה טכנית – הוא הרי, השופט, זה שיחליט מי זוכה בתיק! 

לכן, לא די בשמאי שיודע להכין חוו”ד מקצועית טכנית שאותה רק שמאים מצליחים להבין כראוי.

כלל שלישי – אין תחליף לנסיון ועבודה קשה!

במסגרת התביעה, כל צד משתדל להגיש חוות דעת מקצועית ומנומקת של שמאי מטעמו. אז איך בית המשפט אמור להחליט מי צודק? כאן מגיע שלב החקירות הנגדיות.

כדי לפסול את הדעה של חוו”ד מומחה בבית משפט עוה”ד ינסה בחקירה הנגדית להראות שמדובר בשמאי לא מקצועי ולא אמין. הוא יחפש סתירות בתוך חוות הדעת, אמירות שאינן מבוססות ב- 100%, כשלים טכנים, אי התאמה בין אמירות של אותו שמאי לבין דברים שאמר בתיקים אחרים, בתקשורת, בירחון מקצועי ועוד ועוד ובקיצור עוה”ד יהפוך כל אבן כדי למצוא בעיות בחוות הדעת שהוגשה או אצל השמאי עצמו אישית. המטרה כאמור, לגרום לשמאי להיראות פחות מקצועי ופחות אמין.

לכן, שמאי מקצועי עם נסיון רב בחקירות, יכין מראש את חוות הדעת בידיעה שכל מילה שכתובה בה וכל נתון שמצויין בה או שדווקא לא צויין בה, עשויים לעורר שאלות מפתיעות בזמן החקירה. השמאי  יבצע “סימולצית חקירה צולבת” לעצמו מראש ויתקן כל פגם אפשרי עוד לפני הגשת חוות הדעת. זה גורר עבודה רבה וקשה יותר, אבל כמו שנאמר, קשה באימונים – קל בקרב.

לשיחת ייעוץ והכוונה ראשונית ללא עלות מלאו את הפרטים ונחזור אליכם:

אהבתם את המאמר? שתפו אותו עם חברים וקולגות, הם יודו לכם

שיתוף בפייסבוק
שיתוף במייל
שיתוף בוואסטאפ
הדפסה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

כיצד ליצור דירות להשכרה

כדי להתמודד עם בעיית הגדלת היצע דיור להשכרה לטווח ארוך, המחוקקים מחפשים הקלות ותמריצים כדי "לשכנע" משקיעים לבנות דיור להשכרה. יד אחת מוכנה לסבסד בנייה

חבילת המקצוענים - ת׳כלס

כל מה שאתם באמת צריכים לדעת כדי להרוויח הרבה כסף ולשלם פחות מיסים

ארזנו לכם את חבילת הידע המלאה בצורה הכי נוחה והכי משתלמת!
כל הנושאים החשובים, כל סוגי המדיה, בכל דרך שתרצו ובכל זמן.

Call Now Button