אדריכלות בעידן של שינויים תכופים / סטיו אדריכלים
האדריכלים יפתח יששכרוב ואיתי שמוטר שופכים אור על האתגרים העומדים בפני אדריכלים בעידן העכשווי ועל פתרונות מעניינים לתכנון מבנים.
אנו נמצאים בעידן דינאמי המשנה את דמותו באופן תדיר ובתאוצה מתמדת. אנשים מחליפים מקצוע פעם או פעמיים בתקופת חייהם, משפחות מתפרקות ומשתנות, ודפוסי חיים חדשים מופיעים ונעלמים. מקומות – ערים, מרחבים כפריים וקהילות, משתנים לנגד עיננו. אנשים משנים את מקום מגוריהם בתדירות גבוהה יותר, וכבר קשה למצוא מקומות "אותנטיים" בהם הנוף והאוכלוסייה נשארים זהים לאורך שנים. מקצועות שהתקיימו במשך מאות שנים נעלמו ובמקומם הופיעו חדשים. המרחב הציבורי עצמו השתנה, מאז הופעת האינטרנט והטלפון הסלולרי. אנו לא נפגשים בכיכר אלא ברשתות החברתיות, ותופעה זו דינה כמובן להתגבר עם קצב השינוי המואץ בחיינו.
למרחב הפיזי לעומת זאת קשה להשתנות. מבנים רבים שייעודם איבד את תפקידו במרחב הציבורי, הפכו שוממים. האדריכלים יפתח יששכרוב ואיתי שמוטר מסטיו אדריכלים, מספרים על האתגרים, והפתרונות היצירתיים שלהם בתכנון מבנים בעידן של שינויים תכופים.
"דוגמא בולטת לכך היא בתי הקולנוע שנסגרו אחד אחרי השני והפכו למצבות דוממות ונטושות לפגעי הזמן וליזמי הנדל"ן, ההורסים אותם או משלמים מס שפתיים ל"שימור החזית" שלהם, ולבניית מגדל מגורים אימתני מאחוריה (לדוגמא בניין הקולנוע 'רמה' ברמת גן). כיצד האדריכלות אמורה להתמודד עם תופעות אלה? כאשר הפרוגרמה שלמענה אנו בונים בניין דינה להשתנות, והשימוש התקף היום יהיה לא רלוונטי מחר. פתרון אחד הוא השימוש המתמשך במבנים בעלי שימוש משתנה, המשנים את מקומם הגיאוגרפי בהתאם לדרישה, כאשר נוצרה כבר מסורת ארכיטקטונית של תכנון ובניית מבנים שכאלה. מולם, קיים השימוש במבנים קבועים בעלי צורך משתנה וגמיש", אומר אדריכל יפתח יששכרוב ומוסיף "כאן, בראש ובראשונה, יש לתכנן את הסיטואציה העירונית שלמבנים אלה יש חלק בעיצובה, כלומר לתכנן אכסניה בעלת מאפיינים פיזיים וארכיטקטוניים קבועים, לפעילות המשתנה עם הזמן. פרק זמן השימוש יכול להיות ארוך או קצר, אך המיקום של המבנים והקשרם לסביבה הופך להיות קבוע וחשוב יותר מאשר שימושם המידי. עליו להתאים את עצמו לדרישות שונות ולשימושים שונים, אך יחד עם זאת לשמר את איכויותיו הפיזיות והקשריו לסביבה. כך, למרות הדינאמיות של השימושים המשתנים, הסביבה נשארת חיונית, ומהווה חלק אינטגרלי ופעיל במרקמה של העיר".
אדריכל איתי שמוטר מספר על תכנית שהגישו השניים לשדרת ביתנים בראשון לציון – פרויקט שהציע אפשרות לחיים עירוניים אינטנסיביים, משתנים ודינאמיים, לצד אפיון מקום חי ותוסס, קבוע ומשתנה.
"תכנית כזו הגשנו לעירית ראשון לציון במסגרת תחרות תכנון, המתייחסת למתחם הקניונים של העיר, כהצעה להחייאת אזור מגרשי החניה הענקיים המשתרעים בו, וסיוע למתחמי המסחר הקיימים (קניון הזהב ואחרים) לשיפור מצבם הכלכלי. הפרויקט שהצענו, כמקום שהוא לחלוטין "אין מקום", מהווה הזדמנות לחולל שינוי במתחם, ומציג שינוי מהותי בתפיסת החלל העירוני בו. בראש מעייננו עומד הולך הרגל, אותו אנו מעוניינים להפוך מצרכן תכליתי למשוטט. אדם המטייל בעיר ונהנה ממה שחלליה ומוסדותיה מציעים לו. לצד המסחר, הצענו תמהיל מגוון של פעילויות לא פורמליות כגון ספורט, משחקים, טיול בטבע העירוני, אפשרויות להתכנסות אד הוק, ירידים, מרחב לתערוכות, אירועים ציבוריים פתוחים לקהל כגון סרטים, קונצרטים והופעות רחוב, או סתם אפשרות לשבת על ספסל בצל ולצפות במתרחש, וכל זאת באמצעות שדירת ביתנים הזהים בתבניתם הגאומטרית ומגוונים בייעודם. ביתנים אלה הנמצאים בסדר גאומטרי אחיד, מציעים בית לפעילויות שונות - מרכז מידע לעיר החכמה, בתי קפה וקיוסקים, דוכנים לירידים וביתני תערוכות, ספריה קהילתית, מבני מרגוע וישיבה בטבע, וכמובן מבנים לשירותים ציבוריים. שדרת הביתנים יוצרת דופן המקבילה לבניני המסחר הקיימים, ותוחמת רחוב חוויתי להולכי רגל, הנמתח מאזור הסינמה סיטי צפונה בואך קניון הזהב, שם מתרחב החלל לכיכר תחומה ומוגנת, המציעה מגוון אפשרויות, בין אתנחתא לשוהים בה, ובין מרחב לפעילות ציבורית אינטנסיבית מרובת משתתפים. התכנון המוצע מגיע לרמת פירוט המתייחסת גם לשפה החזותית של המבנים, ולאופן בו הם מסמנים את עצמם בחלל, וכך משפרת את ההתמצאות במרחב ומייצרת זהות בין המשתמש למקום בו הוא נמצא". במקביל למקצב הסדור של הביתנים, מלווה אותם רצף של טבע עירוני רך וזורם, שלעיתים אף שלוב בהם, ומאפשר טיול המשכי בטבע עירוני, ברגל או באופניים, וכן ישיבה והתכנסות בצל העצים הנטועים לאורכו, כאשר רצף הטבע העירוני וקו הביתנים משיקים ומלווים האחד את השני".