לא מקבל הזמנות… / שוקי קוק

תערוכת ‘פניה של האנושות’ היא תוצר של מפגש כמעט בלתי אפשרי בין שוקי קוק, אמן יוצר בעל סטודיו ואוצר התערוכה, לבין מתי כהן, אמן רחוב היוצר למחייתו שלל דמויות מרתקות, ‘פרימיטיביות’ ומסתוריות המתכתבות עם אמנות אפריקאית ואינדיאנית. המסע אליו יצאו השניים, מתח עד הקצה את המרווח בין אוצר ויוצר, והוביל לתערוכה העוסקת במהות האנושית, ומציגה מצבים, אנשים, הבעות, מצוקות ואושר, משיירי עץ המגולפים בכישרון ובגסות, החוברים יחד כמטאפורות לחיינו אנו. התערוכה מופקת ומוצגת על ידי ‘סטודיו שוקי קוק’ ללא מטרות רווח, כאשר כל רווחי התערוכה יועברו לאמן הרחוב מתי כהן.

תערוכת ‘פניה של האנושות’ תיפתח ביום חמישי ה-18 לאוקטובר בסטודיו ‘שוקי קוק’ שבמתחם נגה,

רחוב רוחמה 11 ת”א-יפו בשעה 20:00. תאריך נעילה 29.11.18

מתי כהן, אמן רחוב, דוחף מדי בוקר עגלת סופרמרקט מקרטעת, עמוסה בגזרי עצים וקופסאות קרטון, משכונת התקווה עד פינת הרחובות אילת ורוחמה. מתמקם על המדרכה, פורש את ‘בית המלאכה’ ותצוגת עבודותיו – דימויי דגים, אנשים וחתולים מגזרי עץ שמצא, המגולפים בסכין יפני בגימור גס ולא מוקפד. ה’ציור’ שעל הדימוי נוצר בצריבה  בעזרת זכוכית מגדלת ישנה, המרכזת את קרני השמש. בעבר השתמש בתחתית בקבוק… בסופו של יום, אורז מתי את עגלתו ומטלטליו, כשהוא עייף ושמח בחלקו, ובכיסו כסף למחייתו.

“כשפגשתי את מתי לפני שנתיים בפינת הרחוב, וביקשתי ממנו ליצור שלט לדלת דירתי, אמר ש”אני לא מקבל הזמנות”, מספר שוקי קוק, אוצר התערוכה. “האמירה הזאת הציפה בי משהו. עד אז, קניתי ממנו מספר דמויות שיצר לביתי, ומאוד אהבתי את הראשוניות המקרית ואת העשייה היצרית והלא מבוקרת. פשטותן של הדמויות שבתה את ליבי. לא התעמקתי מידי, אהבתי וזהו.  אך בסירובו לקבל ממני הזמנה לעבודה ‘מסחרית’, נחשפתי למשהו אחר באישיותו והתחלתי לחקור ולנסות לפרוץ את המחסום בדרך אליו, כדי שיתאפשר לי ללמוד את האיש המיוחד הזה וצפונותיו”.

דמויות האדם המסתוריות שיוצר מתי מתכתבות עם אמנות אפריקאית או אינדיאנית. דימויים פשוטים, נאיביים מעט ו’פרימיטיביים’, הנוצרים מהווייתו, ידיו ודמיונו, ומספרים שלא ביודעין את דעותיו ותחושותיו על המין האנושי, מזווית מבטו המיוחדת. דמויותיו שונות במידותיהן ובחלקן, מעבירות אינפורמציה אבסטרקטית, ובעלות שוני מודגש  בשפת הגוף, במבנה מסת הדימוי, באיורים המעוטרים ובהבעה הנצרבת בשמש. חוסר הסימטריה ועיוותי הפרופורציה, אלה נוצרים ‘על הדרך’… הדמויות עומדות בפני עצמן, מתי אינו יוצר ‘קבוצות’ או סדרות, אין דיבור על  רעיון משותף וארוך טווח. היוצר נפרד מדמויותיו ברגע המכירה, והן יוצאות משם למסע מתוך הבנתו של הרוכש.

“הרעיון ליצירת מיצבים מעבודותיו והצגתם בתערוכה התבשל בי זמן רב”, מוסיף שוקי קוק. “הוקסמתי מהראשוניות והאמנתי בעצמה שתיווצר בהקבצות מבוססות רעיון ואמירה. פנייתי אל מתי נענתה בהיסוס, ועד היום האיש אינו מודע לעומק משמעות המסר בעבודותיו. מתי איש סגור וקשה יום, ונדרש זמן לפתוח צוהר אל האדם שבתוכו. כשהצלחתי, יצאנו יחד למסע… מתי יצר לבקשתי עשרות דמויות אנושיות במשך מספר חדשים. במפגשים שוחחנו מידי יום על אנשים והתנהלותם, והתחלתי להבין כיצד השקפת עולמו מוצאת את ביטויה באופן בלתי מודע בתוך יצירותיו. בסטודיו ניהלתי דיאלוג עם הדמויות, למדתי את משמעויות פרטיהן, ויצרתי חיבורים ומייצבים בהם משתתפים ‘שחקנים’ מתוך האוסף הנצבר”.

יצירתו של מתי כהן, מוצאת דרכה אל העולם מתוך מבט נאיבי, בעשייה מופשטת. לעיתים הוא מציב ראי מול פני האנושות, בלא להתכוון. חושף מחשבות ותחושות שאינו מבטאן במילים. עצמת דימוייו מאפשרת לשוקי קוק כיוצר להמשיך דרך וליצור מהן מייצבים העומדים בזכות עצמם , והופכים אותו ל’מתריע בשער העיר’ בשם שניהם. הדינמיקה המרתקת שנוצרת ביניהם, המותחת עד הקצה את המרווח בין אוצר ויוצר, מובילה לשיתוף פעולה להשלמת יצירה ‘בתולית’ המתגבשת בשלב השני והמאוחר לכדי רעיון ואמירה שלמה, אשר ללא השלב הראשוני והבתולי לא הייתה נוצרת כלל… חיבור אנושי בין שני אמנים כה שונים, לכדי יצירה בעלת אמירה מיוחדת במינה.

“מסע חיי הציב אותי פעמיים בנקודות שבר משפיעות, בשנות העשרה לחיי ובבגרותי”, מספר שוקי קוק. “מקרים בהם היכולת הפנימית, מתוך שאיפה לחופש, הובילה אל דרך אשר ניזונה בדומה למתי, מאותם ערכים בסיסיים שבנפש… המפגש עם מתי מאפשר לשנינו לשלב יכולות לכדי שלם של שני יוצרים המתקדשים לעשייתם. שנינו בחרנו בחופש ליצור ומודעים למחיר שנשלם, ושנינו פוסעים בדרך שבחרנו, מתוך יכולותינו”. וכך, תערוכת ‘פניה של האנושות’ עוסקת במהות האנושית, ‘מדברת’ על תקשורת ומציגה מצבים, אנשים, הבעות , מצוקות ואושר, משיירי עץ צרובי שמש, המגולפים בכישרון ובגסות , וחוברים יחד כמטאפורות לחיינו אנו…

סטודיו שוקי קוק הנו בית ייחודי לדיאלוג בין אמנויות פלסטיות ובין התרבות המקיפה אותנו. בסטודיו גם גלריה המציגה תערוכות אמנות עכשווית הנוצרת בסטודיו, ללא מטרות רווח, בשיתוף פעולה עם האמנים. בסטודיו מחלקה העוסקת בשעתוק עבודות אמנות, בעזרת מכונת CRUSE המתקדמת בעולם והיחידה בישראל ובמזרח התיכון (שעלותה מעל 270 אלף יורו). מכשיר ייעודי לשעתוק ציורים, אשר אופיין על ידי מומחי מוזיאון הלובר בפריז ופותח ע”י מהנדסי CRUSE הגרמנית. במכשיר פתרונות טכנולוגיים חכמים, המתגברים על כל מכשלה הקיימת בצילום או בסריקה של יצירת אמנות.

http://www.kook.co.il

https://youtu.be/JF-18ovaBRw

צילום: שוקי קוק

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר