סינגל יער ביריה

  • בינונית
  • 29 ק"מ
  • לפי אזור

    צפון גליל עליון
  • נגד כיוון השעון
  • 600 מ'
  • כל השנה
רוכבים בסינגל יער ביריה. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קק"ל
  • סוג המסלול

מסלול רכיבה צפוני המשלב סינגלים מרהיבים, תצפיות נוף נהדרות והמון כיף

אם חיפשתם מסלול רכיבה צפוני המשלב נופים עוצרי נשימה, קטעי סינגל זורמים המתפתלים ביער קסום, פינות חמד על כל צעד ושעל וקורטוב של אתרי היסטוריה ומורשת, אל לכם להתלבט – מסלול סינגל יער ביריה-מירון הוא ללא ספק אחד שחייבים לבקר בו. בשמש הקיצית או בכפור המושלג, המסלול יספק בכל עונה כמויות בלתי נדלות של כיף טהור שיעיף אתכם מעלה-מעלה למחוזות עונג עילאיים (וחוקיים לחלוטין).

הוראות הגעה

מבואת בת יער –יש להגיע לדרך הנוף ביער ביריה ולעלות עד לחוות בת יער.
למגיעים מאזור כרמיאל,יש לפנות שמאלה מכביש 85 לכביש 866, להמשיך עד צומת מירון ולפנות ימינה לכביש 89. לפני צפת, בצומת עין זיתים, יש לפנות שמאלה לכביש 886 ומיד ימינה לכביש 8900. בצומת הכניסה לצפת פונים שמאלה ועולים לכיוון יער ביריה. יורדים בכביש לכיוון עמוקה עד הכניסה לחוות בת יער.
לבאים מכביש 90 יש לפנות בצומת מחניים מערבה לכיוון אתר תאנים/ חוות בת יער.

מבואת מצפה חן – מכביש 8675 המטפס מכיוון צומת מחניים, או יורד מכיוון חוות בת יער, נפנה לכיוון קבר יהונתן בן עוזיאל ולאחר כקילומטר, כשהכביש מתעקל חזק שמאלה, נפנה ימינה לדרך העפר ונחנה שם.

תיאור המסלול

גם בשעת צהריים ביום קיצי, הנחשבת שערורייתית לרכיבה (חום ולחות בלתי נסבלים), מזג האוויר בביריה נעים ומזמין. אחרי שתרכבו בסינגל יער ביריה, סביר שתאמרו: "איך לא חשבנו על זה קודם?". המסלול פשוט מתבקש... הרכיבה הזורמת ביער, התצפיות המפתיעות, שפע של אתרי טבע, מורשת והיסטוריה, מעיינות, עליות וירידות וכמובן עונות השנה, שרק מוסיפות עניין ואתגר – כל אלו לא מותירים ספק: סינגל יער ביריה הוא נכס צפוני חשוב של קהילת רוכבי השטח. יתרה מזו, עובדת היותו מעגלי מאפשרת גמישות בבחירת נקודות ההתחלה והסיום.

המסלול, שאורכו 29 ק"מ, מתאים לרוכבים ברמת רכיבה בינונית ומעלה, ומצריך יכולת פיזית טובה וניסיון ברכיבת שטח לאור צבירת הגובה ותוואי הקרקע. הסינגל רכיב כל השנה (למעט בימי חורף גשומים מאוד), ואף מומלץ לבקר בו בעונות השונות כדי ליהנות מהתפאורה המיוחדת והשונה שהוא לובש לכבודן.

הרכיבה בסינגל הינה נגד כיוון השעון.

פרטי המסלול –
אורך 29 ק"מ, גובה מצטבר 600 מ', רמת רכיבה בינונית.

אבני דרך במסלול

מצודת ביריה, עין נבוריה, בית הכנסת העתיק בנבוריה, עמק הבוטנה

סיפור דרך

ממבואת בת יער – נצא לדרך בדיוושים צוהלים ומיד, לאחר 200 מ' של רכיבה, נגיע לנקודת החלטה – הסינגל פונה חזק ימינה ללולאה שנוספה ב-2022 למרומי הר נועזים ומצודת ביריה. מי שמעוניין לקצר קצת את המסלול יכול להמשיך כאן ישר במקום לפנות ימינה, להשתלב בהמשך הסינגל, ובכך לחסוך כ-6.5 קילומטרים.

למסלול המלא נפנה חזק ימינה ונתחיל בטיפוס מתון ובריא אל מרומי מצודת ביריה והנוף המופלא הנשקף ממנה.

זוהי הנקודה הגבוהה במסלול ומכאן מתחילה ירידה ארוכה ארוכה. הסינגל מתעקל ועושה את דרכו מזרחה מעל ערוץ נחל פארעם, והנה הנוף נפתח שוב ומרחוק אנחנו יכולים להבחין בצבעה הכחול העמוק של הכנרת, כמו גם בשתיים שלוש תצפיות מסודרות וקסומות בהן אפשר לשבת, לאכול חטיף ולבהות בנוף.

לאחר עוד ירידה מהירה לכיוון צפון אנו חולפים על פני נקודת הקיצור מתחילת המסלול, וממשיכים בירידה משובחת וארוכה, לפרקים בתוך היער ולפעמים תלויים מעל הנוף הפתוח ממזרח לעבר עמק נהר הירדן ורמת הגולן.

דקות בודדות נוספות של רכיבה מביאות אותנו לפינה מוצלת, שממנה נשקף נוף מדהים.

הפינה נקראת מצפור ליאורה נטלסון, והיא מעניקה תצפית מרהיבה לכנרת. בהמשך שימו לב לשלט קטן שמכוון אל עבר שביל החלמוניות, בסתיו יפרחו כאו פרחי החלמונית ויכסו את צלע ההר במרבד צהוב, אז מומלץ לעצור ולהתבשם מיפי הפרחים.

הסינגל מתפתח ואנו במגמת ירידה שמזמינה הגברת מהירות, אך יש לשים לב לעיקולים ולרכוב בהתאם ליכולתנו. הירידה ממשיכה וממשיכה ואיתה רמת הכיף והאדרנלין. לרגעים נדמה שהגענו לסופה, ואז פתאום הגרביטציה סוחפת אותנו למקטע מענג נוסף.

בסופו של דבר נגיע לנקודה הנמוכה במסלול. נפגוש דרך רחבה מאוד בה נפנה שמאלה, ולאחר כ-150 מ' נראה את השלט של מבואת מצפה חן. מכאן מתחיל את הרכיבה עבור מי שחנה במבואה זו.

מכאן, במגמת טיפוס עדינה אנחנו עוברים בסמוך לקבר יונתן בן עוזיאל, שידוע כמקום עלייה לרגל למבקשי זוגיות וילדים. הסינגל מטפס, ומימין לנו נשקף רכס דלתון, ובמורדותיו המסולעים והצהובים משובצים בירוק הכרמים הרבים שנשתלו בוואדיות. אנחנו כבר מעל נקודת תצפית יפהפייה החולשת על מצוקי דלתון. שביל רחב מוביל אותנו למרגלות עין נבוריה. כאן מומלץ להניח לרגע את האופניים ולצעוד לעבר הבריכה היפה המלאה בכל ימות השנה, אשר במימיה אפשר לראות צפרדעים, קרפדות ואף סלמנדרות בעונת החורף.

דיווש קצרצר בכביש (חלק מדרך הנוף של יער ביריה) מביא אותנו אל בית הכנסת העתיק של נבוריה שבהחלט שווה ביקור אף הוא. נמשיך עם הסינגל במגמת עליה והנה אנחנו עוברים קטע יער של עצי ארז אטלנטי בעלי צמרת משולשת, שממש מזכירים איזו פסגה אלפינית, אף על פי שאנחנו מזיעים בקיץ הישראלי.

חלקת העצים הזו ניטעה לאחר סופת שלגים שהתרחשה בחורף הקשה של 1992, שגרמה לקריסת חלק מעצי היער. בקטע הבא של הסינגל נפגוש עוד עצים יפים ולא רגילים שמחייבים התבוננות מקרוב. לדברי ד"ר עמרי בונה, איש קק"ל, מדובר בעצי בוטנה (פיסטוק) שהורכבו על עצי אלה אטלנטית והיו חלק מניסיון להפוך את הגידול למסחרי. הניסיון כשל, אך העצים צמחו ויצרו מטע יפה ומיוחד.

בהמשך נכנס אל דרך רחבה שנקראת דרך אומגה, בשל צורתה ממעוף הציפור, ממנה נשקף שוב, כמה משעמם, נוף גלילי מרהיב. מעט טיפוס בדרך הזו, והנה הסינגל מושך אותנו ימינה מהדרך, אל קטע מטריף של דהירה דרך היער שבסופו נגיח אל "הבית בקצה הנוף" (בית קפה), שמסמל, כמה עצוב, את קצה הרכיבה שלנו.

טיפוס קצר נוסף בסינגל יביא אותנו אל חוות בת יער, וסיום ההרפתקה המופלאה הזו.

מי שהתחיל את הרכיבה במבואת מצפה חן ימשיך לפי תיאור המסלול למעלה עד החזרה למבואה.

למי תודה למי ברכה

מסלול יער ביריה הוא פרי עבודתם של אנשים רבים שעמלו על יצירתו במשך כשנה שלמה: אבירם צוק (מנהל אזור גליל עליון ורמת הגולן בקק"ל) עומד מאחורי הרעיון והתוואי המיוחד והעשיר של הסינגל. העברת התוואי הרעיוני אל השטח וליווי העבודה נעשו בעזרתם של יואב בהט ורמי גולד, פרילאנסרים שבאמתחתם צרור סינגלים מוכרים ומשובחים.

אנשי קק"ל רבים תרמו לפריצת השביל בשטח: בשלב הראשון נעשתה העבודה באופן ידני, ובשלב מאוחר יותר נכנס לפעולה ה"מיני-באגר" בניצוחם של אחמד שחאדה ועזיז נאסר, שהפכו לצוות מוביל. התקציבים הגיעו מקק"ל וממשרד התיירות.

בשנת 2022 התווספו לסינגל המקורי הלולאה של מצודת ביריה וכן מספר קטעי סינגל שהחליפו קטעי דאבל שהיו במסלול המקורי. תוספות אלו תוכננו על יד ארתור ינקלוב, ובוצעו על ידי אחמד שחאדה.

לקריאה נוספת והעשרה

מעוניינים להעשיר את ידיעותיכם על האזור? ובכן, הנכם מוזמנים להיכנס לקישורים הבאים:
מצודת ביריה
חדש וישן ביער ביריה

קרדיטים:
כתיבה: אילן שחם ואורית ברנע
צילומים: אילן שחם, אורית ברנע ורונן גולן
מפה: אברהם סילברסטון, מהנדס אזור גליל עליון ורמת הגולן, קק"ל
תאריך עדכון אחרון: 03.08.2023

כללי רכיבה בטוחה בשטח של קק"ל

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

אלפי ק"מ של רכיבת שטח בעשרות מסלולים המתאימים לכל גיל ולכל רמות הרכיבה

מפת גוגל

מפת גבהים




מפת סימון שבילים מס' 2 - גליל עליון