בדיקות סקר שנתיות לעובדים – האם באמת יש צורך?

בדיקות סקר שנתיות לעובדים – האם באמת יש צורך?

תומר ניצן, מנכ"ל מובמנט, מסביר מדוע משרד הבריאות פרסם לאחרונה המלצה לצמצם את בדיקות הסקר התקופתיות המוענקות לעובדים במסגרת סל הרווחה הארגוני

שיתוף
בדיקות סקר לעובדים

בדיקות סקר לעובדים

האם אתם עדיין שולחים את עובדיכם לבדיקות סקר בריאותיות כחלק מסל ההטבות שמציעה החברה? אם כן, זה הזמן להתעדכן. אתר Ynet פירסם בשבועות האחרונים כי משרד הבריאות מצא כי חלק ניכר מהבדיקות הרפואיות שהעובדים עוברים אינן נחוצות, ולעתים אף חושפות אותם לגורמי סיכון אחרים. תומר ניצן, מנכ"ל חברת מובמנט בעל תואר ברפואת חירום ומומחה בקידום בריאות בארגונים, מספר בראיון לפורטלHRus על קביעת משרד הבריאות ועל האפשרויות האחרות שניתן להציע להם.

באיזה מקרים ארגונים שולחים מועמדים/ עובדים לבדיקות סקר?

תומר ניצן
תומר ניצן

תומר ניצן: "בשנים האחרונות השתרשה בישראל הטבה לעובדים – בדיקות סקר שנתיות, הידועות בשם ההיסטורי "סקר מנהלים". ההטבה, כשמה, יועדה למנהלים בלבד, המשיכה לעובדים זוטרים יותר בחברות ההייטק והמשיכה גם בארגונים אחרים ולחתך רחב מאוד של עובדים. העובדים נשלחים למכון רפואי ועוברים בדיקות מקיפות שאורכות במשך חצי יום.

"בעולם אין לזה כמעט אח ורע. לפי הפרסום האחרון משרד הבריאות מיישר קו עם מה שטוען מזה זמן רב ארגון הבריאות העולמי: אין צורך, ולא נכון ולא מומלץ לבצע את מגוון הבדיקות האלה. בפועל הן אינן תורמות לבריאות הכללית של הציבור, אין להן ערך רפואי ואף פעמים רבות הן מסכנות וחושפות את האנשים לגורמי סיכון כמו קרינה מיותרת. גם מבחינה ארגונית אין ערך אמיתי, פרט לעובדה שהעובדים רואים בכך הטבה.

"ההמלצה והמטרה של משרד הבריאות וארגוני הבריאות העולמיים היא להביא לשיפור הבריאות של כלל האוכלוסייה, למנוע תחלואה על ידי ביצוע בדיקות ממוקדות שיהיו רלוונטיות לקידום הבריאות: בדיקות דם של פרופיל שומנים, בדיקת סוכר, לחץ דם ומדדים בסיסיים.

"בבדיקות סקר המנהלים עובד מקבל את התוצאות, אם נמצאה קטסטרופה אמיתית שדורשת התערבות מיידית מטפלים בה במקום או מפנים לרפואה הציבורית, וגם אם לא התגלו, בד"כ הן היו מתגלות במערכות הבריאות הרגילות. אם יש נמצאו גורמי סיכון כגון פרופיל שומנים גבוה, לחץ דם וכו'– הוא מופנה לגורם המטפל ואין אפשרות לערוך מעקב אם הוא עשה משהו עם התוצאות או לא, ולא דוראגים להגביר לו את המוטיבציה לשפר".

מהי תוכנית "בריאות לחיים" שמקדמים במובמנט?

"מזה שנים אנו נותנים שירות שנמצא בהלימה עם ארגון הבריאות העולמי, המיושם בעיקר בארגונים הגלובליים. זוהי חלופה שאנו נותנים לארגון במקום או בנוסף לבדיקות הסקר שניתנות רק למנהלים: בדיקות בסיסיות אך החשובות ביותר עבור תהליך קידום בריאות והנחוצות לבירור מצבו הבריאותי של העובד, כגון בדיקות פרופיל שומנים, סוכר, לחץ דם וכדומה.

לאחר קבלת התוצאות מכן בונים עם העובד את פרופיל הבריאות שלו. יוצרים אתו דין ושיח על הדברים בהם מומלץ לטפל ולשפר את פרמטרים האלה. כמובן אם אנו מזהים מצבים שמחייבים התערבות רפואית אנו מפנים את העובדים לגורמים רלוונטיים.

עובדים על תחומי שיפור התנועה, פעילות גופנית, תזונה, שינה, ניהול הסרטס. לכל עובד נבנה פרופיל הבריאותי בו מצוין מה הוא עושה טוב, מה לא ומה יכול לשפר – העובד יכול לראות תמונה מלאה של מצבו ולהגדיר יעדים ולעקוב אחרי הביצועים שלו".

המטרה: שימור עובדים לטווח ארוך

בשלב הבא מלווים המומחים מ"מובמנט" את העובדים בשלושה מסלולים:

1. אימון לבריאות, במטרה למציאת החסמים המונעים מאתנו להצליח בתהליך ולהתמיד.

2. עבודה בתחום התזונה.

3. אימון כושר אישי.

בנוסף, התוכנית חושפת העובד להטבות הנוספות המוצעות לו בארגון בתחום הבריאות: חדר אוכל, חדר כושר, חוגים, ביטוח בריאות, שיחות עם אנשי מקצוע ועוד.

איזה ערך נותנת התוכנית לארגון?

תומר ניצן: "המטרה בסוף היום היא לשמר עובדים לטווח ארוך. להעלות את תחושת הלכידות, לשפר את האיכות והתפוקה של העבודה. זהו קידום הבריאות של העובדים. לא צריך לחכות שיפתחו תסמיני מחלות אלא מראש למנוע אותן.
"כמובן שהמידע הרפואי של העובד הוא חסוי לחלוטין במסגרת חיסיון רפואי ושייך לעובד בלבד, כך שהארגון מקבל סטטיסטיקה כללית על המתרחש בו, מגמות ושינויים במגמות, שאלה נתונים חשובים ומשמעותיים מאוד".

תוכל לתת דוגמא?

"בארגון מסוים נמצא בסקר כי רבים מהעובדים סובלים מאחוזי שומן גבוהים. מצאנו שחדר האוכל בעבודה אינו מספק את צרכי העובדים ורמת שביעות הרצון מהאוכל המוגש בו היא נמוכה. האוכל שמן ולא מבוקר והעובדים חשו סוג של האבסה. מנהלי הארגון שעורבו הובילו תהליך של שיפור האוכל המוצע. פרט לעלייה המשמעותית ברמת שביעות הרצון של העובדים, ניתן היה לראות גם את תוצאות המדדים.

"בארגון אחר נמצאו עובדים רבים עם מדדים לא טובים: לחץ דם מעל המותר, עודף משקל חריג. בעזרת התהליך ואימון הבריאות הם החלו לבצע פעילות גופנית, ודווח על שיפור דרמטי בחייהם. כמה עובדים אף דיווחו על שיפור ניכר בחיי המשפחה בפרט והחיים הפרטיים בכלל, אנרגיה אדירה שמייד הוקרנה בעבודה. לעובדת בארגון אחר נמצאו מדדים בינוניים, אך היא שרתה בלחץ נוראי ותפקדה בקושי רב. נמצא שהיא סובלת מסרטס. בעזרתנו היא עברה אימון לבריאות, וסיוע בניהול הלחץ מול המנהל הישיר שלה. התוצאה: חל שיפור דרמטי בכל מדדיה הבריאותיים וגם ברמת שביעות רצונה בעבודה.

"רמת שביעות הרצון של העובדים מהתוכנית עצמה נבדקת גם היא. אחת השאלות שהעובד נשאל היא אם הוא ימליץ לעובד אחר להשתתף בתוכנית. מעל ל-90 אחוזים משיבים שהם ימליצו על התוכנית לחבריהם לעבודה, ואחת הסיבות היא שהתוכנית אינה זמנית מבחינת העובד, היא נשארת אתו לאורך זמן".

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה