חוקי עבודה: נקודות התורפה של מעסיקים

חוקי עבודה: נקודות התורפה של מעסיקים

עו"ד נטע כהן תיגע בכנס דיני העבודה בנושאים רגישים עבור מעסיקים רבים: קיום יחסי עובד מעביד, מתי אפשר לאכוף את סעיף אי תחרות והאם אפשר לחייב עובד לעבור פוליגרף?

שיתוף
נטע כהן

נטע כהן

עו"ד נטע כהן, בעלת משרד בוטיק עצמאי בתחום משפט העבודה, דיני אישות ודיני נזיקין, תרצה בכנס דיני עבודה שיתקיים בשבוע הבא על נושאים הנחשבים למורכבים ביותר עבור מעסיקים רבים, ותעדכן בפסיקות אחרונות בנושא.

מהי האחריות האישית של המנהל בארגון בנוגע לשמירה על חוקי העבודה?

עו"ד נטע כהן: למנהל אחריות בנוגע למקרים שבהם עובד נפגע בעבודה, במקרים בהם החברה לא שילמה את כל הכספים הזכויות לעובד, לא ניכתה תשלום ממשכורתו לרשויות המס, או לא שלמה את זכויותיו הסוציאליות ועוד. הפרה חוקים אלה ואחרים. בעל המניות בחברה או מנהל אחר מחויבים בקנסות מנהליים. מנהלת משאבי אנוש בחברה גדולה פיטרה עובדת בהיריון והיא חויבה לשלם מכיסה.

מעסיקים חייבים להבין שכיום מדיניות בתי הדין היא להזהיר ולהרתיע. יש מקרים שבהם אף משרד הכלכלה (לשעבר התמ"ת) מוצא לנכון להגיש תביעה אזרחית, ומשמעו סנקציות פליליות. יש לכך משמעויות אדירות מבחינת החברות שחוששות מכך מאוד כי הן כמעט ולא יוכלו לגשת למכרזים. הדבר כמובן יעצור את החברה מבחינה עסקית והתפתחותית.

האם כדאי להוסיף לחוזה סעיף אי תחרות?

זהו סעיף בעייתי מאוד, והוא תלוי מצב. יש לאזן בין זכויות חשובות של העובד לחופש העיסוק ולפרנסה, זוהי גם זכותו של המעסיק לשמר על זכויות מסחריות מחשש לגרימת נזק. והעובד אומר – חופש העיסוק ורצון להתפרנס, וזה לא מנותק מהמציאות. ובית הדין צריך להכריע בין שני מקרים מנוגדים אלה.

פסק דין צ'ק פוינט מהווה קו המנחה את בתי הדין בשנים האחרונות. במקרה זה העובד דן פרומר הועסק כמנהל פיתוח בחברת רדגארד. בהמשך התפטר ועבר לצ'ק פוינט. כעבור כחודשיים ביקשה חברת רדגארד צו מניעה שיגביל את עבודתו במשך חודשיים, בטענה כי הידע והמידע שיש בידיו הם סודות מסחריים שלה. בחוזה העבודה שלו עם רדגארד, הוא חתם העובד על סעיף אי תחרות.

מה שמנחה כיום את בתי הדין הוא סבירות ומידתיות. יש לבדוק את סבירות של התקופה שבה נדרש העובד לא לעבוד במקום עבודה מתחרה, ולקחת בחשבון שהמעסיק נדרש להוכיח שאכן מדובר בסודות מסחריים. גם את מידת הפגיעה בעובד יש לבדוק. למעשה, כל מקרה יהיה לגופו. הגבלת חופש העסוק תפעל רק במקרים מסוימים. בין הנסיבות – האם ניתנה הכשרה מיוחדת לעובד האם ניתנה תמורה מיוחדת על ההגבלה העתידית. כמובן נבדקת גם חובת תום הלב והאמון שיש כלפי המעסיק. על סמך אלה, ביהד ישקול כל מקרה לגופו. הכלל המנחה בשורה התחתונה – לא נותנים תוקף להגבלת עיסוק בחוזה.

בהרצאתה בכנס דיני העבודה תבחן עו"ד נטע כהן גם את נושא קיום יחסי עובד מעביד. בתי הדין נתקלים במקרים רבים בהם היתה למעביד כוונה לשכור את שירותיו של עצמאי שייתן שירותי פרילנס. בסופו של דבר התנהלה מערכת יחסים ארוכה בין הצדדים ולאחר תביעת העובד – הכיר בית הדין הכירו בנותן השירותים כעובד לכל דבר ועניין, ומדובר בהגדלה משמעותית של הוצאות המעביד.

ההרצאה תסקור גם פסיקות אחרונות מנחות בענין. גם מקרים שבהם הכירו יחסי עובד מעביד וגם דחיית תביעתו של העובד. האם ניתן לחייב עובד לעבור בדיקת פוליגרף? יש מקרים שהמעביד מתנה את העסקתו של עובד בבדיקה זו ואף דורש מהעובד לחתום בהסכם ההעסקה על כך שהוא מסכים. ויש לכך משמעות.

לרישום לכנס דיני עבודה לחצו כאן

כנס משאבי אנוש

כנס הגיוס השנתי 2024

כנס רווחה וחווית העובד

אין תגובות

השאר תגובה