תוכן עניינים

מחקר חדש שנערך במרכז המשולב לאבחון ומניעת סרטן שבמרכז הרפואי ת"א, המבצע בדיקות לגילוי מוקדם של 11 סוגי הסרטן הנפוצים ביותר. מצא כי מתוך 10,000 נבדקים בריאים, נמצא סרטן ב-366 מן הנבדקים. במרבית המקרים בזכות האבחנה המוקדמת קיבלו הנבדקים טיפול בזמן, שאפשר להם להחלים מן המחלה.


גם גברים ונשים בריאים לכאורה, השומרים על אורח חיים פעיל וללא כל תסמין עלולים לשאת בגופם גידול סרטני בשלב ראשוני שבהמשך יכול להתפשט לכל הגוף ללא טיפול מתאים. הגילוי המוקדם אפשר להעניק לאותם נבדקים טיפול רפואי בזמן ולעצור את התפשטות המחלה. ממצאי המחקר הוצגו בכנס השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית.





המחקר כלל כ-14 אלף נבדקים בוגרים שהגיעו מיוזמתם לבדיקות סקר, בין ינואר 2006 לינואר 2016. חשוב להדגיש שמדובר באנשים בריאים, בגיל ממוצע של כ-47 שנים, שבחרו להגיע למרכז במסגרת בדיקה שגרתית, מתוך מודעות גבוהה למלחת הסרטן ולחשיבות הגילוי המוקדם, ולא הופנו ע"י רופא משפחה או רופא אחר.
במסגרת היום עברו הנבדקים בדיקות לגילוי מוקדם של 11 סוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל - סרטן חלל הפה, סרטן בלוטת המגן, סרטן המעי הגס, סרטן העור, סרטן ריאות, סרטן השד, סרטן הרחם וצוואר הרחם, סרטן הערמונית וסרטן האשכים.

המחקר ביקש למפות את כלל הממצאים שנמצאו בקרב הנבדקים, ולעמוד על הקשר שבין גורמי סיכון ידועים למחלת הסרטן לבין הימצאות גידולים - שפירים וסרטניים – באותה קבוצה.


הממצאים

הממצא הראשון עסק בשכיחות הגידולים הסרטניים בקרב האוכלוסייה הבריאה לכאורה. בקרב 3.3% מהנבדקים שדיווחו על עצמם כבריאים נמצאו גידולים סרטניים. הגידולים שנמצאו היו גידולי עור (105, 0.73%), שד (44, 0.31%), ערמונית (35, 0.24%), בלוטת תריס (31, 0.22%), מעי גס ורקטום (24, 0.17%), שחלות (19, 0.13%), כליות ודרכי שתן (17, 0.12%), ריאות ודרכי נשימה (15, 0.10%), צוואר הרחם (14, 0.10%), פה ולוע (11, 0.08%), ואף גידולים המטולוגיים (15, 0.10%).
במרבית המקרים, מדובר היה בגידולים ממאירים בשלבים ראשוניים של המחלה, באופן שאפשר טיפול והחלמה מלאה. העובדה שהמחקר מתפרסם שלוש שנים לאחר סיום איסוף הממצאים, מאפשרת גם לבצע מעקב מתמשך אחר אותם הנבדקים ולוודא שהטיפול שקיבלו אכן סייע למנוע את התפרצות המחלה ולהציל את חייהם.

כצפוי, לגיל הנבדק היתה ההשפעה הגדולה ביותר על הסיכוי ללקות בסרטן: נבדקים מעל גיל 50 היו בסיכון גבוה משמעותית ללקות בסרטן ולפתח הן גידולים שפירים והן גידולים ממאירים, בהשוואה לגילאים צעירים יותר. 

גורמים נוספים שנמצאו בהתאמה מלאה להימצאות גידולים סרטניים היו השמנת יתר, צריכת אלכוהול מוגזמת (יותר מ-2 מנות ביום), ועישון למשך 30 שנה או יותר של קופסת סיגריות ביום. באופן מפתיע, רקע משפחתי של סרטן לא נמצא כבעל קשר מובהק להימצאות גידולים סרטניים בקרב המדגם שנבדק.
המסקנה העיקרית העולה ממחקר זה, היא שגם בקרב האוכלוסייה הבריאה עלולים להתגלות גידולים סרטניים – ובשיעור לא מבוטל. החדשות הטובות הן שבגילוי מוקדם ובטיפול מתאים ניתן למנוע את המחלה לפני התפרצותה, ובכך להציל חיים.


למידע נוסף על חשיבות הגילוי המוקדם


תפריט ניווט תחתון