אבן נייר ומספריים / מוזיאון מגדל דוד

בחודש יולי יגיע למוזיאון מגדל דוד קארן סרגסיאן, הנחשב בעיני רבים לאמן הנייר המוביל והמוערך בעולם. דמויותיו העמוקות והרב שכבתיות, הנשענות על בקיאות מרשימה ברזי האנטומיה, בנויות על שלד עץ בעל רגליים, אגן ועמוד שדרה. דמויות המייצרות נפח, תלת ממדיות ודינמיות, כאילו מסתתר בתוכם אדם או דחליל העשוי לקום בן רגע לתחיה... במיוחד עבור תערוכתו החדשה, השיב סרגסיאן לחיים את דמויותיהן המונומנטליות של דוד המלך, שלמה, הורדוס, מלכת שבא, המלך כורש ואחרים, כדי לנהל בין כתלי מגדל דוד, דיאלוג עכשווי מרתק בין אמנות, היסטוריה וארכיאולוגיה.

תערוכת 'אבן נייר ומספריים' של האמן הבינלאומי קארן סרגסיאן (Karen Sargsyan), תתקיים במוזיאון מגדל דוד בירושלים, בין התאריכים 8 ביולי - 30 בספטמבר 2018. נשמח לתאם עבורך ראיון עם האמן.
לאורך ארבעת אלפים שנה שינו גיבוריה של ירושלים את פני העיר והשפיעו על דורותיה. בתערוכתו החדשה 'אבן נייר ומספריים' משתמש סרגסיאן במיתוסים ובהיסטוריה של עיר הנצח כבסיס לפסליו. פסלים בהם דמויותיו הדינאמיות נחתכות ברגע, בעוד שהסצנה עצמה מתייחסת להיסטוריה ארוכת שנים. תערוכתו של סרגסיאן מציגה דמויות מרכזיות וססגוניות מעברה המפואר של ירושלים – פסליהם המונומנטליים של המלכים דוד, שלמה, הורדוס, כורש, מלכת שבא, המלכה מליסנדה וסולטן סולימן, אליהם מצטרפים דמויותיהן המודרניות של אנה טיכו ואליעזר בן יהודה. התערוכה מוצגת ברחבי הגן הארכיאולוגי ובחלליה העתיקים של המצודה, על כל שכבותיה ההיסטוריות והארכיאולוגיות. סביבה הממחישה את הניגודיות הדרמטית שבין דמויותיו הדינמיות העשויות מנייר אלומיניום שברירי, אל מול קביעותן ומוצקותן של האבנים והחומות בנות 2,000 שנה המקיפות אותן.
חוויית הלילה החדשה במגדל דוד היא חגיגה רב-חושית המשלבת עבר, הווה ועתיד באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות בעולם. מקרני לייזר וצליל איכותי ועוצמתי משתלבים יחדיו ליצירת תחושה על-זמנית שכולה קסם וצבע ונושאים את הצופה למסע סוחף ומפעים בתוך הדרמה ההיסטורית הגדולה של המלך דוד. המופע מציג את סיפור חייו הסוער, החל משדות בית לחם וימי נערותו כרועה אדמוני ויפה עיניים אשר נמשח למלוכה על ידי הנביא שמואל. הנער הצעיר מתגלה כלוחם אמיץ, משורר ומוזיקאי מחונן, ולימים גם כמלך ומנהיג רב תושייה – אך גם כדמות אנושית בעלת חולשות ופחדים, כמסופר במקרא ובמדרשים.

תחילתו של המופע בסיור וירטואלי בין יצירותיהם של גדולי האמנים – שאגאל, מאטיס, מיכלאנג'לו, רמברנדט ורבים אחרים. המשכו בתמונות ובאירועים מסיפור חייו הסוער של דוד המלך, המבוססים על מקורות תנ"כיים, היסטוריים וארכאולוגיים. לצד אלה שזורים במופע, באור ובצליל, מזמורי תהילים המיוחסים לדוד, והם מגיעים לשיאם בסיום המופע בחגיגה מוזיקלית עכשווית של שירי שמחה והלל למלך ולירושלים. ה"מזמור לדוד" המפורסם, בביצועו של הזמר ארז לב-ארי ובלחן העממי המוכר והידוע, גורם לצופי המופע לפצוח בשיר אל מול חומות המצודה ההופכות לדפי ספר תהילים ענק, עתיק ומאויר בצבעים מרהיבים.
"יצרנו מופע שכולו שיר לדוד, עם דגש על שירת התהילים ועל הפן המוזיקלי, כמחווה ליצירתו הרוחנית העל-זמנית של המלך דוד ועל מנת להעניק למבקרינו רגעים של השראה והתעלות דווקא כאן, במקום המשמעותי והיפה ביותר בירושלים, הנושא את שמו: מגדל דוד",
אומרת מנכ"לית המוזיאון אילת ליבר. "זוהי גם מחווה אמנותית לגדולי היוצרים, הציירים והפסלים בכל הזמנים, אשר נמשכו כבמטה קסם אל דמותו רבת הפנים של דוד המלך".
סרגסיאן מפסל מנייר ומאלומיניום דק, דמויות אנושיות רב שכבתיות, המייצרות נפח ותחושה תלת ממדית, כאילו מסתתר בתוכן אדם ממשי שתיכף יקום על רגליו. דמויותיו האנטומיות בנויות על שלד עץ עם רגליים, אגן ועמוד שדרה. את פסליו הוא מצליח לגבש ללא שימוש בסקיצות, אלא רק מתוך אינטואיציה ומיומנות חיתוך נייר מדהימה, בקווים נקיים ומושלמים המפוסלים בגאוניות. אחד מסימני ההיכר של עבודותיו, הם פני המסכה המשותפות לכול דמויותיו, אותן הוא יוצר בהינף של שנייה בעזרת סכין יפני. לדמויותיו יתווסף תמיד חפץ מלווה המייצר סיפור, או אובייקט ייחודי הדואג לכך שכל דמות תהיה שונה לחלוטין בהווייתה, צבעוניותה ותנוחתה. גם כאשר הוא עושה שימוש בחומרים עדינים, עדיין מתקבל הרושם כאילו פסליו חותכים את האוויר, או חודרים לגוף ויוצאים מתוכו. לעיתים הוא יוצר דמות דינמית אחת שזזה, או מערך של דמויות המתנועעות דרך סנסור חשמלי. שאר הדמויות כביכול עומדות קפואות, אך הצופה יכול בנקל לדמיין שהקיפאון הוא בן חלוף, ובעוד רגע תצא הדמות מהפודיום, תמחא כף, או תצעד בתערוכה ברחבי המוזיאון לעבר שער יפו...

לבושן של הדמויות לעיתים מהודר, כמרמז על תקופות היסטוריות שונות, וברובן נראות כאילו הן מודעות לסיטואציה ולקהל המקיף אותן. דמויות דינאמיות ותיאטרליות, לעיתים בעלי תנועות וג'סטות מוזרות ולא שגרתיות, היוצרות סוג של תאטרון פיסולי. תיאטרון בכיכובם של מלכים ומלכות מההיסטוריה של ירושלים, המעניקים פרשנות ייחודית ופחות מוכרת לדמויותיהן. פרשנות המוציאה מתוכם חיות ודינאמיות, הבעות חזקות ורגשות עוצמתיים, בניגוד גמור לדימוי הקפוא וההרואי המאפיין בדרך כלל יצירות ופורטרטים של מלכים.
"בתערוכה הנוכחית אילצנו את סרגסיאן לצאת מאזור הנוחות שלו", אומרת נתי מור גרשוביץ', יזמת, אוצרת המשנה ומפיקת התערוכה. "יצירותיו עשויות רובן מנייר ומיועדות לחללים סטריליים של מוזיאונים וגלריות. כאן האתגר היה להתאים את יצירותיו למרחב הארכיאולוגי הפראי של מגדל דוד, תחת כיפת השמיים. לכן, אילצנו אותו לצאת מהקופסא ומהמרחב האמנותי אליו הוא רגיל, ולעבור מנייר שמתבלה ונשחק עקב פגעי מזג האוויר, לאלומיניום דקיק אתו הוא עובד לראשונה, ויש לומר בהצלחה מרובה...".

המופע הלילי הוותיק של מגדל דוד, אשר נפתח לקהל בשנת 2008, הפך ברבות השנים לפנינת תרבות יחידה מסוגה בעולם המושכת אליה מאות מבקרים מדי לילה ומיועדת לכל אוהבי ירושלים – ישראלים ותיירים דוברי כל השפות. "חוויית הלילה המקורית של מגדל דוד שרצה זה עשור היא הצלחה מדהימה, אך המופע החדש מציג קפיצת מדרגה גדולה מבחינה טכנולוגית", אומרת רנה סיוון. "עברנו מטכניקת הקרנה רגילה למקרני לייזר ושילבנו אמצעי הסרטה ייחודיים של קטעי סרטים שעובדו במיוחד עבור המופע ונשתלו בתוכו. התנועה והחדות של טכניקת הלייזר הופכות את האובייקטים לחיים ולתלת-ממדיים, ואת המופע עצמו להרבה יותר מרשים".
לפני המופע עורכים הצופים סיור קצר בשבילי המצודה. על קירות האבן סביבם מוקרנים מפלי מים שוצפים וסבך צמחייה, בהשראת נווה המדבר של עין גדי הקשור בסיפור דוד התנ"כי, וכן פסוקי תנ"ך המספרים את סיפורו של דוד המלך. כך זוכים הצופים לחוויה עוצרת נשימה עוד בטרם נפתח המופע.

• המיצג מונגש לכיסאות גלגלים
• ניתן לרכוש כרטיס משולב לחוויית הלילה ולביקור במוזיאון, שניתן לניצול בימים נפרדים, בתוספת של 5 ₪ בלבד
קארן סרגסיאן, הנחשב לאחד מאמני הנייר המובילים והמוערכים בעולם, נולד ב-1973 ביריוואן שבארמניה. בבגרותו למד אגרוף בקולג' וסיים תואר בהצטיינות. ב-1998 עבר עם משפחתו להולנד, עקב מצוקה כלכלית וערעור מצבה הפוליטי של ארמניה. בהולנד, בה הוא מתגורר מאז ועד היום, החל לעסוק בציור ופיסול. בזכות כשרונו האמנותי הפנומנלי התקבל לרייקס אקדמי באמסטרדם, אליה מצטרפים בכל שנה רק עשרות בודדות של כישרונות אמנותיים מחוננים. לאחר מכן לקחה אותו תחת חסותה גלריה הולנדית מובילה, וקידמה אותו לעבר הצלחה מטאורית וקריירה בינלאומית משגשגת. קריירה שכללה את הצגת תערוכותיו בעשרות מוזיאונים מובילים באירופה, כדוגמת Tate Modernבלונדון ופומפידו בפריז.
"יצירותיו החדשות של סרגסיאן, שגובשו במיוחד עבור התערוכה, מספקות פרשנות עכשווית וייחודית לדמויותיה ההיסטוריות של ירושלים", אומרת אילת ליבר, מנכ"ל מוזיאון מגדל דוד והאוצרת הראשית. "דמויות המוסיפות ממד אמנותי המבטא באופן חזותי את התקוות, השאיפות, התוכניות והאתגרים, שליוו את ההיסטוריה של העיר במשך אלפי שנים".

במהלך התערוכה תתקיים סדרת סדנאות וסמינרים לילדים, משפחות ומבוגרים. סדנאות לילדים
יתקיימו במהלך חודשי הקיץ ויתמקדו בשיטות שונות של שימוש בנייר, חתכים, קולאז'ים וחומרים רכים
ליצירת עבודות במגוון צורות וגדלים. סרגסיאן עצמו יוביל שיחות גלריה וסמינרים לאמנים ולקהל שוחר
אומנות, העוסקים בעבודתו האמנותית ובמסרים אותם הוא מעביר בעבודותיו. הסדנאות יתקיימו בימי שני, רביעי וחמישי, החל מה 16.7 ועד 26.7. מדי יום שלישי, בחודשים יולי ואוגוסט, יתקיימו סדנאות לילדים (יתכנו שינויים במועדים שיעודכנו בהמשך).
לאחר התערוכה יוצעו יצירות האמן למכירה עבור הקהל הרחב - פרטים נוספים יינתנו בהמשך.

'מוזיאון מגדל דוד' בירושלים הוא הרבה יותר ממוזיאון. זהו אתר היסטורי וארכיאולוגי שבו מתרחשים כל העת אירועי תרבות ואמנות, תערוכות מתחלפות, פעילויות חינוך, הופעות ומסיבות. אירועי התרבות במגדל דוד והפעילויות מיועדים לכולם – לישראלים ולתיירים בכל גיל, מכל דת ולאום. הם מחברים בין מזרח ומערב, בין קודש לחול, בין ימי קדם לימינו אנו, ומציגים את ירושלים הנצחית והעכשווית, האוניברסלית והרב-תרבותית. ייחודו של מוזיאון מגדל דוד הוא בהציגו את כל סיפורה של ירושלים, על האירועים הבולטים בתולדותיה, מראשיתה בימי קדם ועד ימינו אנו. המוזיאון מדגיש את חשיבותה ההיסטורית של ירושלים לשלוש הדתות המונותאיסטיות, ותכניו מוצגים בשלוש שפות – עברית, ערבית ואנגלית. לצד ההיבט ההיסטורי של המצודה היא משמשת גם אתר תיירותי וארכיאולוגי חשוב ובו שרידים ושכבות היסטוריות מכל תקופותיה של ירושלים. מגדל המצודה (מגדל פצאל) נחשב אתר חובה לכל תייר בעיר, וידוע בהיותו נקודת התצפית היפה והאטרקטיבית ביותר על ירושלים כולה.
מבוגר 65
ילד 55
ותיק 60
סטודנט 60
נכה/חוגר 40
צילום: ריקי רחמן